مجید مهرفر

معرفی کتاب


مشخصات کتاب

مبانی و مفاهیم در معماری معاصر غرب
مولف: وحید قبادیان .-
انتشارات : دفتر پژوهشهای فرهنگی چاپ اول، 1382 .
دارای متنی سلیس وروان ومناسب برای مطالعه دانشجویان معماری که بیشتر در مورد سبکهای معماری و معماران برتر این سبکها و آثارشان توضیح داداه است .
البته به نظر من به درد طراحی موزه نمی خورد.

این کتاب دارای دو بخش و یازده فصل میباشد که بخش اول آن در مورد معماری مدرن که دارای 4 فصل می باشد و بخش دوم آن در مورد معماری بعد از مدرن است که دارای 9 فصل می باشد

تعداد صفحه: 192
نشر: دفتر پژوهشهای فرهنگی (چاپ پنجم آن 04 آذر، 1385)
شابک: 964-5799-68-6
قطع کتاب: خشتی
وزن: 550 گرم


نگاهی به طرح پیتر آیزنمن برای موزه جدید گوانگ‌­دونگ در چین

The Manifestation of Myth in Architecture 1
The new Guangdong Museum, Peter Eisenman

معماری هنری است كه نقشی اساسی در ارائه و بازتاب فرهنگ جوامع و سرزمین‌­ها بر عهده دارد. نمود این بازتاب را می‌­توان در معماری شهر­ها و هم در معماری تك­‌تك بنا‌ها مشاهده كرد. مساجد، كلیسا‌ها، موزه­‌ها، تئاترها، ساختمان­‌های مسكونی و … به‌­عنوان بخشی از فرهنگ معماری، عینیت‌­بخش اندیشه‌­ها و فرهنگ سرزمین خود می‌باشند. در این میان، موزه‌­ها علاوه بر گنجینه فرهنگی یك سرزمین، یك كشور یا یك شهر، می‌­توانند خود به عنوان یك اثر معمارانه، تبلوری از فرهنگ آن سرزمین، كشور یا شهر باشند. پیتر آیزنمن بر این باور است كه؛ "موزه‌­ها مظهر فرهنگ آغازین شهرها هستند. آنها، به‌­تنهایی، نه فقط نمایان‌­گر اندیشه‌­هایی درباره تاریخ، هنر یا طبیعت سرزمین خود هستند، بلكه نشانگر باورهایی درباره سرزمین (مكانی كه در آن قرار گرفته­‌اند) نیز می‌باشند. یك موزه ایده‌آل، بر مبنای اندیشه‌­ها و عقاید سرزمین خود شكل می­گیرد." این سخن، مبنای ایده شكل­‌دهنده ذهنیت وی در طراحی موزه گوانگ‌­دونگ بود.


مسابقه طراحی موزه جدید گوانگ‌دونگ

شهر گوانگژو (Guangzhou)، مركز ایالت گوانگ‌­دونگ (Guangdong) در كشور چین و بزرگ‌­ترین بندر جنوب‌شرقی این كشور است. هم­‌زمان با رشد سریع اقتصادی دهه‌های اخیر در این شهر، معماری و شهرسازی شهر نیز با سرعت بی­‌نظیری در حال گسترش و توسعه همه­‌جانبه می‌­باشد.

در راستای این پیشرفت، اداره طراحی و برنامه‌­ریزی شهری گوانگژو، در سال 2003 اقدام به برگزاری مسابقه معماری برای طراحی ساختمان جدید موزه گوانگ‌­دونگ نمود. سایت انتخابی برای طراحی این موزه، در ساحل جنوبی رودخانه پرل (Pearl) و در امتداد توسعه شهر در كنار این رودخانه قرار داشت. موزه جدید گوانگ‌­دونگ (The new Guangdong Museum) در كنار ساختمان جدید اپرای گوانگژو (طی مسابقه‌ای، طرح خانم ظه حدید (Zaha Hadid) برای ساختمان جدید اپرا، به عنوان طرح منتخب برگزیده شده بود.)، قرار می‌‌گرفت. هدف مسئولان شهری از كنارهم قرار دادن ساختمان اپرا و موزه، ایجاد یك مكان فرهنگی بود كه ضمن كمك به روند سریع توسعه فضاهای شهری در كنار رودخانه، فضای فرهنگی و هنری جدید و بی‌­نظیری را برای شهروندان و همچنین بازدیدكنندگان و گردشگران در اختیار ­گذارد.

بعد از اعلام مسابقه از سوی مسئولان، 9 طرح از سوی معماران و طراحان كشورهای مختلف به برگزاركنندگان ارائه شد. این طرح­‌ها بعد از بررسی، برای اعلام نظر شهروندان در خصوص طرح­‌های ارائه شده، در محل ساختمان قدیمی موزه و همچنین وب‌­سایت موزه به نمایش گذاشته شدند، تا طرح نهایی بعد از این نظرسنجی تعیین شود.

سرانجام، هیات داوری این مسابقه، طرح معمار جوان هنگ‌كنگی، روكو ییم (Rocco Yim) را با عنوان گنجینه جواهر (Treasure Container)، به‌عنوان طرح اول مسابقه طراحی موزه جدید گوانگ­‌دونگ برگزید. این موزه مساحتی 60000 مترمربعی را دربر خواهد گرفت و با هزینه‌­ای معادل­ 900 میلیون یوان احداث خواهد شد. طبق برنامه‌­ریزی
انجام گرفته، عملیات ساخت موزه جدید گوانگ‌­دونگ، كه به‌­عنوان یكی از بناهای شاخص فرهنگی این ایالت خواهد بود، تا ژانویه سال 2008 به پایان خواهد رسید
.


نگاهی به طرح پیتر آیزنمن برای موزه جدید گوانگ‌­دونگ در چین

The Myth Manifestation in Architecture 2

The new Guangdong Museum, Peter Eisenman

میدان فرهنگ و هنر

طبق برنامه ارائه­شده از سوی مسئولان برگزاری مسابقه طراحی موزه جدید گوانگ­‌دونگ، طرح در قالب طراحی یك میدان عمومی و یك موزه در كنار رودخانه پرل در شهر گوانگژو در كشور چین، صورت می­‌گرفت. این میدان كه تحت عنوان میدان فرهنگ و هنر (Culture and Art Square) معرفی می‌­شد، بر روی محور مركزی شهر و مشرف به رودخانه، به­عنوان فضایی شهری در مركز فرهنگی شهر و مكانی برای گردهم­‌آیی‌­های بزرگ عمومی طراحی می‌­شد.

قرارگيری موزه به گونه‌ای است كه به ميدان فرهنگ و هنر مشرف باشد.

این میدان، در ارتباط با لنداسكیپ طراحی شده برای موزه جدید و نیز لنداسكیپ ارگانیك پیشنهادی خانم ظه حدید (Zaha Hadid)، قرار می­‌گرفت. در طرح آیزنمن، این میدان به دو میدان تقسیم می­‌شد. دو میدانی كه به‌­نوعی نشانگر ردپایی از طرح موزه بودند. میدان اول‏، در سمت غرب موزه، نشانگر میدان فرهنگ و هنر است. این میدان در دو كنج خود یك متر داخل زمین فرو می‌­رود، و به­‌صورت منظم، درختان بومی به‌­صورت دو ردیف شش­تایی به‌­صورت انگاره‌­هایی شش­خطی (Hexagram)، در آن كاشته می‌­شوند.

پیاده­راه­های وسیع و مستقیم میان خطوط درختان، به‌­صورت یك واحه سایه‌­داری از شهر، بازدیدكنندگان را به سمت میدان فرهنگ و هنر هدایت می­‌كنند. این میدان درواقع مكانی برای گذران اوقات فراغت و بهره­‌مندی از محیط بیرون و فضای شهری را برای شهروندان فراهم خواهد كرد.

میدان دوم، به وسیله لنداسكیپ پیرامون ساختمان اپرا و بر روی بلندی‌­های زمین‌های اطراف ساختمان اپرا به وجود می‌آید. فرم ارگانیك طرح و لنداسكیپ ارائه شده توسط خانم حدید، به وسیله اضافه شدن این میدان برجسته‌­تر می‌­شود.

ديد هوايی كه مسيرهای دسترسی به موزه را نشان مي‌دهد.

در كل، جای­‌گیری میدان پیشنهادی در پیرامون موزه‏، میدان فرهنگ و هنر و میدان برجسته پیرامون ساختمان اپرا، پویایی ارگانیك و انتزاعی‌­ای را شكل می­‌دهند كه در كنارهم نمادی از یك هم­‌پیوندی برای ایالت گوانگ‌دونگ و به­‌خصوص مركز این ایالت، یعنی شهر گوانگژو می‌باشد.


موزه دبی

موزه دبی يکی از ديدنی های مهم اين شهر می باشد. در اين موزه، مدل های زنده، نماهای زندگی روزمره مردم قديم دبی را به تصوير می کشند. يک بازار شلوغ، يک مدرسه اسلامی، زندگی بيابان نشينی در شب و زندگی ماهيگيران از جمله اين نماها می باشند. اين موزه در سال 1970 در داخل قلعه ای بنام الفهيدی دائر گرديده است. اين قلعه در حدود سال 1800 برای محافظت از شهر در برابر دشمنان بنا گرديده است. از آنجا که اين بنا قديمی ترين ساختمان شهر بوده، مدتها از آن برای سکونت حاکمان وقت دبی و مقر حکومتی استفاده می شده است تا اينکه در سال 1970 جهت استفاده موزه بازسازی گرديد.

افزايش و استقرار ساير اتاقها و گالری های موزه در سال 1995 صورت گرفت. تصاوير رنگی و جذاب، همراه با مدل های زنده، صدا و جلوه های ويزه بصورت کاملا روشن زندگی مردم را قبل از کشف نفت در اين منطقه به نمايش در می آورد. گالری ها نيز تصاويری از خور دبی، خانه های عربی قديمی، مساجد، بازارها، باغ های خرما، زندگی ساحل نشينان و بيابان نشينی را به نمايش گذاشته اند. يکی از زيباترين اين تصاوير، تصوير مربوط به استخراج مرواريد از اعماق آب می باشد که در آن چند تاجر مرواريد، سنگ های وزنه، ترازو و غربال مخصوص اين کار ديده می شوند.

اين قلعه در نوع خود، يک موزه نظامی سحرآميز نيز می باشد.در اين موزه مجموعه جالبی از اقلام تاريخی از جنس مس، مرمر سفيد و مصنوعات سفالی پيدا شده در قبرهايي متعلق به حدود 4000 سال پيش در معرض ديد عموم قرارداده شده است. باستان شناسان در سال های اخير موفق به بيرون آوردن صدها نمونه مصنوعات دست ساز از قبيل ظروف سفالی، اسلحه ها و سکه های متعلق به هزاره سوم قبل از ميلاد مسيح(ع) از دل خاک شده اند. اين کشفيات اکنون در بخش باستان شناسی موزه نگه داری می شوند


موزه گیرسون

ساختمان تاریخی موزه گیرسون در خیابان زقاق باشی در مرکز ایالت گیرسون به شماره پلاک های 62 و 57 واقع می باشد. این ساختمان تا سال 1923 به عنوان کلیسای ارتدوکس رومیان محلی مورد استفاده قرار می گرفته است.

از سال 1923 تا سال 1948 این بنا خالی بوده است و از سال 1948 تا سال 1967 در آن از زندانیان نگهداری می شده است و از سال 1967 تا سال 1982 دوباره خالی مانده بود . این بنا که به علت خالی ماندن در آستانة تخریب قرار گرفته بود سرانجام در سال 1982 از سوی وزارت فرهنگ مورد بازسازی قرار گرفته و از سال 1988 تحت عنوان موزه فعالیت خود را شروع کرده است. این ساختمان تاریخی از بیرون به شکل مستطیل و از داخل بصورت کاخ می باشد و
دارای یک در اصلی در سمت غربی و دارای دو در فرعی در سمتهای جنوبی و شمالی بنا می باشد . این ساختمان تماماً از سنگ های برش ساخته شده است. پشت شیروانی آن بوسیله سفال های مختلفی پوشانده شده است. همچنین تقریباً در قسمت شمالی این موزه یک ساختمان تاریخی سه طبقه بر روی طبقه زیرزمینی قرار گرفته است که مقر کشیش ها بوده است. در سال 1993 در این نقطه یک بنای جدید با همان طرح و نقشه اولیه به عنوان اداره موزه به بهره برداری رسید.

در داخل موزه انواع اثرهای تاریخی متعلق به دوره های اوایل عصر مفرغ، هیت هیت، هلنیستیک ، روم باستان، بیزانس ، سلجوقیان و عثمانیها و همچنین آثار قوم شناسی به نمایش درآمده است. در این موزه 390 قطعه اثر باستان شناسی ، 561 قطعه اثر قوم شناسی ، یک عدد مهر، و 2840 قطعه اثر متعلق به دوره های تاریخی مختلف در معرض تماشا قرار داده شده است. این موزه تمام ایام هفته از ساعت 8 الی 5 بعد از ظهر باز می باشد. در حیاط موزه اثرهای سنگی به نمایش گذاشته شده است


نمونه هایی از معماری مجازی
موزه ستون طراح:دکتر هاریش لالوانی

این طرح موزه ای از ستون ها را نمایش می دهد.یک برنامه کامپیوتری برای ایجاد این ایده ارایه شده و یک تغییر کد در این برنامه الگوریتمی مدل سازی نمونه های متفاوتی از ستون را ارایه می دهد.شکل و ماده در این ایده در اثر وزن خود و سایر نیروهایی که به آن وارد می شود و غیر قابل پیش بینی با قوانین مورفولوژی هستند،تغییر می کند که این تغییرات نوعی حالت سیالیت را القا می کند.به گفته طراح این سیالیت در طبیعت نیز جاری است،چین و چروک های پوست ما،سطوح گیاهان و پوست جانوران،موج های دریا و فرم ابرها نمونه هایی از این کیفیت سیال در طبیعت هستند.

تعدادی از این ستون ها با فلز توسط میلگو بافکین تولید شده اند.این طرح که در کامپیوتر قابل استفاده و بهره برداری است می تواند در یک سایت مناسب نیز اجرا شود.موزه مجازی ستون یک موزه فاقد دیوار و بدون ورودی و خروجی است و هر قسمت آن می تواند ورودی یا خروجی باشد.موزه ای است با
گستره نا محدود.


موزه های قاضی آنتب

استان قاضی آنتب از نظر جغرافیای تاریخی در سر راه نظامی،تجاری و فرهنگی تقاطع شمال سوریه-آناتولی شرق-غرب در قرار دارد. استان قاضی آنتب در طول تاریخ شاهد فرهنگهای متفاوت بوده است و در حدود بیش از 250 تپه خاکی باستانی در آن وجود دارد. یکی از قدیمیترین یافته های آناتولی ابزار سنگی است که از غار دولوک بدست آمده است. تاریخ این ابزار به 600 هزار سال قبل و عصر پالئولیتیک میرسد. منطقه رد تمدنهای هوری،هیتی،پارسی،یونانی، رومی، بیزانسی و اسلامی را در خود حفظ کرده است. بیش از 30 حفاری در منطقه انجام گرفته است. بیشتر آثار موزه قاضی آنتب در سایه این حفاریها بدست آمده است. در موزه حدود 65 هزار قطعه وجود دارد. موزه هایی که تابع مدیریت موزه قاضی آنتب هستند عبارتند از: موزه باستانشناسی، موزه قوم شناسی، موزه فضای باز یسمک واقع در بخش ایسلاهیه. علاوه بر آن حدود 693 اثر نادر فرهنگی غیرمنقول و 221 مکان قدیمی تحت نظارت مدیریت موزه قرار دارد. هسته اولیه موزه قاضی آنتب به سال 1944 و قبل برمیگردد که توسط صباحت گویوش با آثاری که از اطراف و اکناف جمع آوری شده بود ایجاد گشت و نخست در مکان مسجد نوری محمد پاشا به فعالیت پرداخت و از سال 1969 به ساختمان امروزی منتقل گشت. منطقه از نظر باستانشناسی بسیار غنی است و فراوانی آثار بدست آمده گسترش موزه را ضروی کرد. در سال 1976 کارهای توسعه موزه آغاز و کماکان ادامه دارد. در ساختمان فعلی پنج سالن نمایش وجود دارد.

گارگاه 2 مجسمه سازی و موزه فضای باز یسمک موزه در روستای یسمک در بخش ایسلاهیه ستان قاضی آنتب واقع است. گارگاه مجسمه سازی در بالای تپه که از سنگ بازالت است و کارا تپه نامیده میشود قرار دارد. این مکتن نخستین بار توسط انجمن شرقشناسی آلمان در تپه خاکی زنجیرلی توسط فلیکس فون لوشان مشاهده و به دنیای علم معرفی شد. در اینجا در سالهای 1961-1958 پروفسور دکتر بهادر آلکیم عملیات حفاری و اکتشاف انجام و در اینمورد نشریه ای علمی به چاپ رسید. منطقه در نیمه دوم هزاره 2 قبل از میلاد تابع دولت هیتیت شد و این مکان مقدس سنگی در دوره آنها وظایف جدیدی را بعهده گرفت. گفته میشود که در اینجا استادکاران هیتی و در برخی مواقع استادکاران و هنرمندان هوری نیز فعالیت کرده اند. فعالیت کارگاه اندک مدتی سست شد و در دوره پادشاه متاخر هیتی در سده 9 قبل از میلاد مجددا فعالیت آن شدت گرفت و در این مرحله هنر آرامی و آشوری در آن پربارتر بود. اسلوب اصلی هنری در اینجا در کنار اسلوبهای آسیایی روش اورینتال است که بعدها در غرب رشد بیشتری کرد و در فرهنگ حاشیه اژه تاثیر بسیار گذارد هسته اصلی نقطه اتصال هنر کلاسیک و هنر یونانی شد.ت. اطلاعات بسیاری در مورد تکنیک کارگاه در دست است. زمانیکه روی صخره صاف میشد و ابعاد بلوک مشخص میشد سوراخهایی در آن حفر میکردند و در آن چوبهای خشک فرو میکردند. چوبها را خیس میکردند و چوب منبسط باعث ایجاد ترک در صخره میشد.

بلوکهای سنگ بازالت که با این روش بدست می آمد سپس آنها را به روی تپه میبردند و بر اساس سفارش کار انجام میشد. برای آنکه خطوط ریز روی آنها زمان حمل صدمه نبیند این خطوط را در محل استفاده بر روی آن نقش میزدند. نمونه این کار فنیکس است که در زنجیرلی از آب درآورده شده و در موزه قاضی آنتب در معرض نمایش است. در این آتلیه عظیم که تحت مدیریت و نظارت دولت فعالیت میکرد میتوان تمام انواع و خطوط کاری مجسمه سازی را مشاهده کرد. در دوره آشوریان کلیه هنرمندان و استادان آن به آشور برده شدند و آتلیه بهمان صورت رکود تا به زمان ما باقی ماند. گویی پس از صرف نهار استادان و صنعتگران با نواختن شیپور مجددا به سر کارشان بازخواهند گشت و همه چیز از نو جان خواهد گرفت. در پی فعالیتهای موزه قاضی آنتب در حال حاضر در حد ود 200 مجسمه سنگی در معرض نمایش است. مجسمه فنیکس، شیر نشسته، شیرهای درها، شیرهای بالدار ، الهه کوه که سمبل کوههای آمانوس است، صحنه های جنگ بصورت برجسته و تکه های پراکنده معماری در حالت طبیعی به نمایش درآمده اند. آتلیه سنگ که بیش از 500 سال فعالیت داشته است ، بعنوان تنها نمونه ای است که تا روزگار ما به یادگار مانده است


موزه باستانشناسی
نمایش موقت و ویترینهای ناستالژیک در سالن باریک و دراز قسمت ورودی اغلب آثاری که جنبه موقت داشته و جایشان را با آثار دیگر عوض میکنند دیده میشوند. برای جلب علاقمندان به نقاشی و کاریکاتور به موزه نمایشگاهی از کارکاتور «باستانی»، علاقمندان به شیمی،طب،داروسازی دو ویترین تحت عنوان «لوازم طبی در عصر باستان» ، و برای آشنایی با دستاوردهای جدید در موزه های جهان قسمت «اخبار سایر موزه ها و فعالیتهای باستانشناسی» و تصاویری از مکانهای باستانی اطراف در سه تابلو جای گرفته است. یک بخش مهم در این سالن به « ویترینهای ناستالژی» اختصاص یافته است. در اینجا برای اولین بار در موزه هایمان تصاویری که از سال 1864 بر روی صفحات سرب گرفته شده تا دوربینهایی که از 1910 تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته به تعداد 120 دستگاه و متعلقات آنها تحت عنوان «تاریخ پیشرفت دوربینهای عکاسی» به معرض نمایش گذارده شده است. همچنین کارت پستالهایی از شهرهای مختلف جهان از ابتدای قرن بیستم در «کارت پستالها از قدیم تا به امروز» و رادیوهای قدیمی،گرامافون،تلفن، ماشینهای تایپ، چرخ خیاطی،ساعتهای قدیمی، و اشاء مشابه در معرض نمایش است تا پلی میان خاطرات گذشته بازدید کنندگان و زندگی معاصر آنها ایجادکرده تا باعث ترغیب تماشاگران به زیارت موزه شود.
سالن ادوار تاریخی در این سالن، خانه های مسکونی آناتولی و قاضی آنتب و نقاط حفاری بصورت نقشه و پنلهای بزرگ معرفی شده و ادوار تاریخی منطقه تصویر شده است. در قسمت اول ویترین تاریخ طبیعی جای گرفته ، خصوصا لوازم سنگی و موادی که با آنها بکار میرفته مربوط به عصر پالئولیتیک از کنارهای رود دولوک و فرات. ابزار مربوط به دوره کالئولیتیک و عصر برنج ، تمدنهای مربوط به عصر آهن کانند اورارت در ویترینهای دیگر جای گرفته است. در قسمت دوم ویترین مخصوص دوره هخامنشیان پارس، هلنی و کوماژن و خصوصا آثار دوره رومی قرار دارد. در این بخش طروف تزیینی مربوط به بیزانس و تمدن اسلام و شمعدانهای مختلف در معرض نمایش است. در سالن ویترین مخصوص «حفاری بلقیس/زوگما» و « عروسک کودکان در اعصار» قرار دارد. علاوه بر اینها در این قسمت استخوانهای مربوط به یک ماموت و یک کروکودیل پرشده در معرض نمایش قرار دارد.
سالن بلقیس/زوگما در این سالن دراز و باریک آثاری که از حفاریهای بلقیس بدست آمده خصوصا سنگ مزار و مجسمه و برجسته کاری و کارهای موزائیک در معرض نمایش است. مجسمه های مقابل اتاقهای مزار و برجسته کاریهای مربوط به دفن شدگان در راهرو چیده شده است که ویژگی خاصی به نکروپولهای زوگما داده است.
سالن اشیاء کوچک و سکه در این سالن که به تازگی ایجاد شده است مجسمه های برنزی انسان و حیوانات مربوط به کلیه ادوار ، اشیاء مقدس، فیگورها، مهرها، مهرهای استوانه ای، سوزنهای تزیینی، دستبند، سنگ زینتی، نگین انگشتر، مهرهای گلی باستانی، اشیاء زینتی از نقره و طلا با آخرین تکنیکهای جدید موزه داری در معرض نمایش است. از طرف دیگر، ابزار ضرب سکه و سکه های ادوار مختلف بهمراه توضیحاتی در مورد ارزش زمانی آنها در معرض نمایش است. سکه های طلا، نقره، برنز و نشانهای مربوط به دوره عثمانی در معرض تماشا است. راهرویی سالن بلقیس را به سالن نمایش متصل میکند و در آن دو ویترین چوبی است «عروسکهای کودکان قاضی آنتب»که توسط سایین آکتن به استادکاران سفارش داده و مشابه آنها ساخته و به موزه هدیه شده است در معرض نمایش است. سالن نمایش در این سالن ، برای اولین بار در کشور در 60 پنل تصویری «ساخت و ساز شهری در عصر روم » با تصاویر و خطوط زیبا به تصویر کشیده شده است. علاوه بر آن، تصاویر «آثار معماری ترکیه» و «خزانه فرهنگی باستانی ما» و «آناتولی غارت شده» در ابعاد بسیار بزرگ که توسط علاقمندان هدیه شده یا از جاهای مختلف گردآوری شده است بهمراه ماکتهای کوچک آثار در معرض نمایش است. به علاوه ، در گوشه ای دیگر «آتا تورک و موزه ها» به زبان انگلیسی و ترکی توام با عکسهای زیبا به مناسبت 75 سالگرد تشکیل جمهوری ترکیه به علاقمندان موزه تقدیم شده است.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License