Museum4

موزه هنرهاي معاصر حريم ارزش هاي پايدار

مقدمه :

انسانها با توجه به ميزان خلاقيتي که دارند انسان هستند در واقع هر چه نو آوري و ابتکار فرد بيشتر باشد هنرمند تر و استادتر خواهد بود .

هنر ، آيينه تمام نماي وجود انسانها که از پاکترين لحظات آدمي منشاء مي گيرد ، اصلي ترين مقوله " فرهنگ " در جامعه است . تأثير قوت و ضعف فرهنگ در آثار معنوي جامعه (خط ، نقاشي ، شعر و …) نشان مي دهد هر چه عرصه هاي معنوي جامعه نوتر ، عميق تر ، هشيارانه تر و و از زمان و مکان جلوتر باشد ، رشد ، پويايي و ماندگاري فرهنگ را تضمين خواهد کرد .

اين نکته نيز واضح است که براي معرفي فرهنگ هاي بالنده و تمدن هاي قديمي به آثار معنوي ( هنري ) آن رجوع مي شود و کافيست براي فهميدن نوع تفکر آن جوامع و ميزان ادراکات آنها ، حساسيت هاي هنري اقوام را مورد پژوهش و جستجو قرار دهيم . درمجموع آنچه مي توان به طور مسلم ذکر کرد اينست که ؛ زمان حال زمان رويارويي فرهنگ هاست …

تاريخ ايجاد موزه ها به صدها سال پيش حدود سال هاي 59 - 1750 ميلادي باز مي گردد . طبق اطلاعات موجود ، قديمي ترين آنها در کشورهاي غربي از جمله آمريکا و فرانسه به وجود آمده است .

بي شک امروز با گذشت سال ها از عمر تاريخي ايران ، کشورمان نياز به وجود اماکني براي حفظ و نگهداري آثار ارزشمند به جاي مانده از اين تاريخ کهن دارد و کشورمان نياز به رشد و شکوفايي استعدادهاي بالقوه را بيش از پيش حس مي کند.

حال با توجه به اهميت ويژه اي که موزه ها در کشور ما از آن برخوردارند ، به سراغ موزه هنرهاي معاصر رفتيم تا گزارش کوتاهي از اين مجموعه تهيه نمائيم .

شايد تا به حال تعداد زيادي از مردم ، از اين موزه ديدن کرده باشند ولي ندانند که اين موزه در چه سالي افتتاح شده ، تا به حال چند نمايشگاه در اين موزه برپا شده و سؤالات متعدد ديگري که ممکن است به ذهن بعضي نيز خطور کرده باشد.

معرفي :

موزه هنرهاي معاصر هنگامي چشم گشود مهمترين رخداد تاريخي معاصر جهان يعني انقلاب اسلامي ايران در حال وقوع بود ، انقلابي که فرهنگي بودن ، خصيصه ذاتي آن قلمداد مي شود .

اين موزه طي دوران گذشته کانون اصلي و نقطه عطف تحولات و رخدادهاي شاخص عرصه هنرهاي تجسمي ايران به شمار آمده و کوشيده است گوهر خلاقيت را کشف و آن را به مردم معرفي نمايد و نيز زبده ترين نمونه هاي آن را براي نسل هاي آينده نگهداري کند .

موزه هنرهاي معاصر ، در خيابان کارگر شمالي و در همسايگي پارک لاله قرار دارد ، پيرامون آن فضايي سبز و زيبا موسوم به " پارک مجسمه " با تنديس هايي ارزشمند از هنرمندان پر آوازه معاصر ايران و جهان قرار گرفته است.

ساختمان موزه که يکي از نمونه هاي با ارزش و کم نظير معماري نوين ايران است ، با الهام از معماري سنتي اي و مفاهيم فلسفي ايران بنا شده است .

هشتي ، چهارسو ، معبر و گذرگاه ، از جمله عناصر چشم نوازي هستند که بازيد کنندگان هنر دوست را وادار به تأمل در تاريخ افتخار آميز هنر و فرهنگ ايران زمين مي کنند .

موزه هنرهاي معاصر ، محور و مرکز فعاليتها و رويدادهاي مهم هنري ايران در زمينه هنرهاي تجسمي به شمار مي آيد.

نمايشگاه هاي هنري که در مقاطع سالانه و يا هر دو سال يک بار به گونه اي فراگير در زمينه هاي : نقاشي ، عکاسي ، ارتباط تصويري ، مجسمه سازي ، سفال گري ، معماري و …. در اين موزه برگزار مي شود ، فرصتي است مغتنم براي دوستداران هنر ، تا در گستره ي دو هزار متر ربعي موزه ، حضور يافته و از نسيم تازه و رنگين هنر معاصر که در فضاي " نُه " نگارخانه موزه وزيدن مي گيرد ، نقسي تازه کنند و ديگر بار ، شعله عشق به هنر را در دل افروزند.

معمولا به هنگام برپايي هر نمايشگاه ، يک يا دو نگارخانه نيز به نمايش گنجينه اي از هنرمندان بزرگ جهان اختصاص مي يابد . گويي اين مکان فرهنگي خود را براي استقبال و خوشامد گويي به هنرمندان و هنر دوستان مي آرايد و زيورهاي درخشان ديروز را بر پيکر امروز خويش مي نشاند.

به گفته حسين راد رئيس موزه ، ساختمان موزه تلفيقي از معماري مدرن و سنتي است که با الهام از بادگيرهاي مناطق حاشيه کوير ايران ساخته شد .

و تنديس هاي زيبا و بارزش از هنرمندان معاصر همچون : " هنري مور " ، " آلبرتو جياکومتي " و " پرويز تناولي" در پيرامون آن ، فضاي سبز اطراف را به پارک مجسمه بدل ساخته است.

بيرون و درون
نسبت به موزه عميق و عميق تر بود ، داخل موزه از عناصري تشکيل شده که در جريان ديدار بازديد کنندگان ، چشم انداز هايي بديع و زيبا در برابر چشمان آنان قرار مي دهد . چهارسو ، گذرگاه ، معبر و هشتي ، از جمله اين عناصر هستند .

ببيننده ، مسيري چرخشي را در گرداگرد فضاي اصلي موزه مي پيمايد و پس از تمشاي نگارخانه ها ، به هشتي مي رسد . در دل هشتي ، اثري زيبا و نوين و به تعبير ديگر ، چيستان هنري – " نورسوکي ها راگوچي " هنرمند نامدار ژاپني قرار دارد که از روغن و پولاد ساخته شده و با عنوان "ماده و فکر" ، جلوه اي خاص به هشتي مي بخشد .

البته يافتن پاسخ معماي مجسمه " هاراگوچي " که تقليدي است از " فلسفه حوض" در معماري سنتي ايراني ، وسوسه ديرينه بازديد کنندگان کنجکاو و جستجو گر بوده است.

پس از ساليان دراز همچنان ، فضاي داخلي و شکوهمند موزه ، وهمي برگرفته از جهان پر رمز و راز هنر ، را در نهاد آدمي همراه مي سازد . قابل ذکر است فضاي دروني موزه از سه شيبه ( رمپ ) تشکيل شده که بازديد کنندگان را به بخش هاي گوناگون هدايت مي کنند.

در بخش هاي بعد اطلاعاتي را درباره نگارخانه ، کتابخانه ، فروشگاه کتاب ، سمعي بصري و عکاسي ، سازمان هنري موزه و باغ مجسمه در اختيار شما عزيزان خواهيم گذاشت

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License